+36 1 455-0113 info@tuzoltokft.hu

Szolgáltatások

Hő- és füstelvezetés

Hő-, és füstelvezető rendszer időszakos ellenőrzése igen fontos az életvédelmi szempontok biztosítása és a menekülési útvonalak, lépcsőházak fenntarthatósága érdekében vagy egy tűzkár bekövetkeztekor.

Ezen rendszerek féléves rendszerességi ellenőrzését az OTSZ 54/2014. (XII.05.) BM rendelet 18. számú melléklete írja elő. A hő-, és füst elleni Tűzvédelmi Műszaki Irányelvet a Tűzvédelmi Műszaki Bizottság dolgozta ki a tűz elleni védekezésről, a műszaki mentésről és a tűzoltóságról szóló 1996. évi XXXI. törvény 3/a § (2) bekezdése alapján.

Hő-, és füstelvezetés biztosítása történhet:

  • természetes úton, hő- és füstelvezető szerkezettel
  • gépi úton, hő- és füstelvezető berendezéssel vagy
  • a természetes és a gépi megoldás kombinációjával
  • szellőző berendezés hő- és füstelvezetés céljára történő figyelembevételével

A működtetőszerkezet szerinti csoportosításnál három alapcsaládot különböztetünk meg.

  • Feszített állapotú, melyben a nyitást gázrugós teleszkóp teszi lehetővé, míg a zárt állapotot zárszerkezet biztosítja. E kupoláknál a kézi nyitás típustól függően lehet mechanikus, pneumatikus és elektromos.
  • Munkahengeres, melyben a nyitást mindig pneumatikus munkahenger teszi lehetővé, míg a zárt állapotot a munkahenger csukott helyzetben önmagában biztosítja. A nyitáshoz szükséges energiát vagy a kézi vésznyitóban elhelyezett CO2-es palack, vagy a munkahengerbe beépített, illetve közvetlen közelében található thermoautomatában lévő druckgáz-generátorral/elektromágnessel indított CO2-es patron biztosítja. E kupoláknál a kézi nyitás csak pneumatikus vagy elektromos lehet, melyekhez a távnyitási módok szintén hozzárendelhetőek.
  • Elektromotoros, melyben a nyitást elektromos motor teszi lehetővé, és ez tartja zárva is a szerkezetet. E kupolánál a kézi nyitás csak elektromos lehet, melyhez az elektromos távnyitási módok kapcsolhatóak.