+36 1 455-0113 info@tuzoltokft.hu

Szolgáltatások

Tűzvédelmi szakvizsgáztatás

Cégünk 2011 őszétől kezdve foglalkozik ezzel a tevékenységgel.

Változás a tűzvédelmi szakvizsgáztatással kapcsolatban
2012. január 1-jén hatályba lépett a tűzvédelmi szakvizsgára kötelezett foglalkozási ágakról, munkakörökről, a tűzvédelmi szakvizsgával összefügg oktatásszervezésről és a tűzvédelmi szakvizsga részletes szabályairól szóló 45/2011. (XII. 7.) BM rendelet. A megjelent rendelet alapján módosult a szakvizsgára kötelezettek köre, valamint fontos változás, hogy a szakvizsgáztatóknak is tűzvédelmi szakvizsgával kell rendelkezniük.

Bejelentéssel kapcsolatos információk
A tűzvédelmi oktatási és szakvizsgáztatási tevékenységet, mint szolgáltatási tevékenységet a Tűzoltó Kft. a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatósághoz bejelentette. A nyilvántartásba vétel az SZ125/1-2-3-5/01/2012 szám alatt megtörtént, mely alapján az alábbi munkakörök vonatkozásában tűzvédelmi szakvizsgáztatásra jogosult:
•    Hegesztők és az építőipari tevékenység során nyílt lánggal járó munkát végzők
•    Az Országos Tűzvédelmi Szabályzat szerint robbanásveszélyes osztályba tartozó anyagoknak bármely időpontban 300 kg tömegmennyiséget meghaladó mennyiségű tárolását vagy 100 kg tömegmennyiséget meghaladó mennyiségű ipari vagy szolgáltatás körébe tartozó feldolgozását, technológiai felhasználását végzők
•    Éghető gáz lefejtését, töltését, kiszolgálását, továbbá autógáz kiszolgálását végzők
•    Tűzoltó-vízforrások felülvizsgálatát végzők

Tűzvédelmi szakvizsga menete
Az oktatásszervező, az oktatást és a szakvizsgáztatást, annak megkezdése előtt 8 nappal korábban írásban bejelenti tűzvédelmi hatóságnak. A bejelentés tartalmazza a vizsga helyét, kezdő időpontját és időtartamát, a szakvizsgabizottság tagjainak nevét, nyilvántartási számukat; a foglalkozási ág sorszámát és megnevezését.
A sikeres szakvizsgáról az oktatásszervező bizonyítványt állít ki, ami a szakvizsga napjától számított 5 évig, az egész ország területén érvényes.